Definiţiile bateriilor

Publicat: 17/10/2013 09:34
Categorii: Baterii Rss feed

Definiţiile bateriilor

Bateriile pot avea toate formele şi dimensiunile şi pot fi de tot atâtea tipuri câte specii de câini. Mai degrabă decât să dăm bateriilor nume unice precum facem cu animalele de companie, diferenţiem bateriile după compoziţia chimică, tensiune, dimensiune, energie specifică (capacitate), putere specifică (furnizarea puterii) şi multe altele. O baterie poate funcţiona ca celulă unică pentru a alimenta un telefon celular sau poate fi conectată în serie pentru a furniza câteva sute de volţi pentru a deservi un UPS (sistem de alimentare neîntreruptă cu energie) sau grupul motopropulsor electric al unui vehicul. Anumite baterii au capacitate mare, dar nu pot furniza multă putere, pe când o baterie de demaror are o capacitate relativ redusă, dar poate porni motorul cu 300 A.

Cele mai mari sisteme de baterii sunt utilizate pentru stocarea în reţea şi furnizarea energiei derivate din surse de energie regenerabilă, precum turbinele eoliene şi sistemele solare. O fermă eoliană de 30 de megawaţi (MW) foloseşte o baterie de stocare de circa 15 MW. Acesta este echivalentul a 20.000 de baterii de demaror şi costă circa 10 milioane USD. Un megawatt alimentează 50 de case sau un supermagazin Walmart. Haideţi să examinăm în detaliu fiecare dintre caracteristicile bateriilor.

Compoziţia chimică

Cele mai comune substanţe chimice sunt plumbul, nichelul şi litiul. Fiecare sistem are nevoie de propriul algoritm de încărcare. Cu excepţia cazului în care există prevederi pentru modificarea setării de încărcare, bateriile cu compoziţii chimice diferite nu pot fi interşanjate în acelaşi încărcător. De asemenea, reţineţi compoziţia chimică atunci când expediaţi şi aruncaţi bateriile; fiecare tip are cerinţe de reglementare diferite.

Tensiunea

Tensiunea imprimată se referă la tensiunea nominală a bateriei. Reţineţi întotdeauna tensiunea corectă când o conectaţi la o sarcină sau la un încărcător. Nu continuaţi dacă tensiunea diferă. Tensiunea pe circuitul deschis (OCV) dintr-o baterie complet încărcată poate fi uşor mai mare decât tensiunea nominală; tensiunea pe circuit închis (CCV) reprezintă tensiunea bateriei sub sarcină sau la încărcare şi valorile vor varia corespunzător.

Capacitatea

Capacitatea reprezintă energia specifică, în amperi-ore (Ah). Adesea producătorii supracapacitează o baterie specificând o capacitate Ah mai mare decât poate furniza aceasta. Puteţi folosi o baterie cu Ah diferit (dar cu tensiunea corectă), cu condiţia ca această capacitate să fie suficient de mare. Încărcătoarele au o anumită toleranţă la bateriile cu capacităţi Ah diferite. Va dura mai mult încărcarea unei baterii mai mari decât a uneia mici.

Amperajul pentru pornirea la rece (CCA)

CCA menţionează capacitatea de a trage curent la sarcină mare la –18°C (0°F) la bateriile demaroarelor. Diferitele norme specifică durate diferite pentru sarcini şi tensiuni finale. Consultaţi Abrevieri/Conversii.

Energia specifică şi densitatea energetică

Energia specifică sau densitatea energetică gravimetrică defineşte capacitatea bateriei în greutate (Wh/kg); densitatea energetică sau densitatea energetică volumetrică este dată în dimensiune (Wh/l). O baterie poate avea o energie specifică mare, dar putere specifică slabă (capacitate de încărcare), ca în cazul unei baterii alcaline. În schimb, o baterie poate avea o energie specifică redusă, dar poate furniza putere specifică mare, precum este posibil în cazul supercapacitorului. Energia specifică este sinonimă cu capacitatea bateriei şi cu durata de funcţionare.

Puterea specifică

Puterea specifică sau densitatea puterii gravimetrice indică capacitatea de încărcare sau cantitatea de curent pe care o poate furniza bateria. Bateriile pentru scule electrice prezintă putere specifică mare, dar au energie specifică redusă (capacitate). Puterea specifică este sinonimă cu rezistenţa internă redusă şi cu furnizarea puterii.

Ratele de încărcare

Ratele de încărcare specifică curenţii de încărcare şi de descărcare. La 1C, bateria se încarcă şi se descarcă la un curent care este par cu capacitatea Ah marcată; la 0,5C, curentul este la jumătate, iar la 0,1C este la o zecime. La încărcare, 1C încarcă o baterie bună în circa o oră; 0,5C înseamnă că durează 2 ore, iar 0,1C înseamnă că va dura între 10 şi 14 ore. Citiţi mai multe despre Ce este rata de încărcare?

Sarcina

O sarcină trage energia din baterie. Rezistenţa internă a bateriei şi starea de încărcare epuizată determină scăderea tensiunii. Munca fizică în timp este energie, măsurată în Watt-ore (Wh).

Waţii şi Volt-amperii (VA)

Puterea trasă dintr-o baterie este exprimată în waţi (W) sau volt-amperi (VA). Wattul este puterea reală care este măsurată; VA-ul este puterea aparentă care determină dimensionarea circuitului şi întrerupătoarele de circuite. La o sarcină cu rezistenţă pură, valorile în waţi şi VA sunt similare; o sarcină reactivă precum un motor cu inducţie sau lumina fluorescentă determină o scădere a factorului de putere (pf) de la cel ideal (1) la 0,7 sau mai jos. De exemplu, un pf de 0,7 are eficienţă energetică de 70.

*  Toate referinţele la preţurile în dolari sunt în USD, la momentul scrierii articolului.


Distribuie acest articol

Adauga un comentariu

 (cu http://)

Cos

Nu sunt produse

Total 0,00 lei

Preturile includ TVA

Finalizare comanda

LiveZilla Live Chat Software
Diagnoza si reconditionare baterii laptop

Pareri clienti ( 52 )

Cosmin
Buna ziua! Acum am verificat alimentatorul achiz ...

Remus Lungescu
Am gasit exact ce cautam, un adaptor pentru un mon ...

Raisa Maria
Ma bucur ca am accesat site-ul vostru, sunt foarte ...

Mirela Stoilescu
Buna ziua! Am facut comanda de un alimentator la d ...

Mara Ioana
Va multumesc pentru amabilitatea cu care m-ati tra ...