Sfaturi pentru folosirea si intretinerea bateriei laptop-ului tau

Publicat: 05/09/2012 00:31
Categorii: Baterii Rss feed , Intretinere laptop-uri Rss feed

Sfaturi pentru folosirea si intretinerea bateriei laptop-ului tau

Sfaturi pentru folosirea si intretinerea bateriei laptopului tau pentru o eficienta maxima

1. Opreste Wi-Fi si Bluetooth – majoritatea laptop-urilor au o tasta rapida pt. dezactivarea retelelor wireless.
2. Nu folosi laptopul pentru jocuri, muzica sau pt. redarea DVD-urilor – activitatile multimedia sunt mari consumatoare de energie.
3. Deconecteaza toate dispozitivele externe cum ar fi carduri PCMCIA modem sau firewire, dispozitive USB si discuri optice. Foloseste touchpad-ul laptopului in locul unui mouse extern pe USB.
4. Regleaza luminozitatea ecranului – folosirea display-ului cu o luminozitate redusa solicita mai putin bateria, avand in vedere ca display-ul este cel mai mare consumator dintre toate componentele unui laptop. De aceea laptop-urile mai noi, cu display-uri LED beneficiaza de o performanta mai buna a bateriei.
5. Ajusteaza setarile consumului de energie din sistemul de operare – alege o schema de consum care opreste automat functionarea hard-disk-ului si a displayului dupa 5 sau 10 minute de inactivitate.
6. Redu sonorul sau dezactiveaza difuzorul laptopului.
7. Opreste toate task-urile programate.
8. Opreste functia de Auto-Save din Microsoft Office sau din alte aplicatii. De asemenea opreste pe cat posibil programele rezidente in memorie (iTunes, Desktop Search, etc.).
9. Foloseste multi-tasking cat mai putin posibil. Daca lucrezi in Excel de ex. deschide doar fisierul in care lucrezi. Evita sa deschizi si clientul de email, browser-ul de internet si sa asculti si MP3-uri. Cu cat vei avea mai putine programe deschise la un moment dat, cu atat vei solicita mai putin procesorul si memoria, respectiv energia consumata de acestea.
10. Ia in considerare un upgrade la memoria RAM – acest lucru iti va permite sa procesezi mai multe date in memoria fizica in loc sa folosesti memoria virtuala, ceea ce inseamna functionare suplimentara si un consum mai mare de energie din partea hard-disk-ului. Desigur mai multa memorie RAM instalata in laptop va avea nevoie de mai multe energie, acest upgrade are sens doar daca folosesti programe sau aplicatii mari consumatoare de memorie virtuala.
11. Daca folosesti frecvent programe ce ruleaza direct de pe CD sau DVD incearca sa le copiezi pe hard-disk. Functionarea hard-disk-ului implica un consum energetic mai mic decat al unitatii optice.
12. Defragmenteaza regulat hard-disk-ul – cu cat viteza hard-disk-ului va fi mai mare cu atat durata de functionare a acestuia si implicit consumul de energie va fi mai mic. Un upgrade la SSD este o varinata de reducere a consumului de energie a hard-disk-ului.

Cum sa prelungesti viata bateriei laptopului tau ? Ai mai jos cateva sfaturi pentru imbunatatirea duratei de viata a bateriei:

1. Daca nu folosesti laptop-ul tau pentru o perioada mai lunga (o saptamana sau mai mult), scoate bateria din laptop si stocheaz-o intr-un loc racoros si uscat. Ideal ar fi ca pastrarea acesteia pe durata perioadelor mai lungi de inactivitate sa fie facuta cu un nivel de incarcare a bateriei de 50-60%.
2. Nu expune bateria temperaturilor extreme fie ca sunt mari sau sub limita inghetului. Nu lasa vara bateria in masina. Bateriile incinse se descarca foarte repede si cele reci nu furnizeaza destula energie. O idee buna ar fi achizitionarea unui cooling pad pentru laptop. In acest fel poti pastra temperatura generala a laptop-ului tau la valori mai mici si in consecinta poti obtine performante de functionare mai bune.
3. Conecteaza alimentatorul laptop-ului intr-un UPS, nu direct in priza.
4. Formateaza (calibreaza) fiecare baterie noua conform instructiunilor inaintea utilizarii. Este recomandat ca bateriile noi sa fie trecute prin cateva cicluri de incarcare/descarcare completa inainte de a fi utilizate pentru a beneficia de capacitatea maxima pentru care au fost proiectate. Procedeul e foarte simplu: descarca bateria la maxim si incarca bateria la maxim. Intre aceste incarcari si descarcari este important sa lasi bateria nefolosita (o poti scoate din laptop) cateva ore (recomandat 5 ore). Daca efectuezi acest ciclu de incarcare/descarcare de trei ori, poti fi sigur ca vei beneficia la maxim de capacitatea proiectata a bateriei. IMPORTANT: operatiunea de formatare (incarcare/descarcare completa) trebuie facuta cu Power Management-ul din sistemul de operare dezactivat. Cu toate ca bateriile Li-ion nu sunt sensibile "efectului de memorie" caracteristic bateriilor Ni-Cd, formatarea acestora, desi nu este obligatorie este recomandata pentru maximizarea capacitatii si a duratei de viata a acestora.
5. Daca folosesti laptopul ca alternativa la un desktop, adica in mare parte a timpului conectat la retea, este recomandat ca bateria sa fie descarcata complet la fiecare 3-4 saptamani. Lasand o baterie in laptop non-stop in cazul in care folosesti laptopul conectat la retea, pastreaza bateria intr-o stare constanta de incarcare maxima, ceea ce nu este recomandat pentru bateriile cu celule Li-ion, acest lucru conducand la o reducere a ciclurilor de viata ale bateriei.
6. Evita pe cat posibil descarcarea bateriei sub 10%. In momentul in care capacitatea a ajuns sub 40% este in regula sa o pui la incarcat. Descarcarile complete trebuiesc evitate exceptand cazurile in care se formateaza/calibreaza bateria.

Modurile de conservare a energiei bateriei: Standby sau Hibernate

Modul Standby
Foloseste Standby pentru a economisi energia in situatiile cand esti plecat de langa laptop pentru perioade mai scurte de timp in timp ce lucrezi - displayul si hard-diskul se opresc si toate aplicatiile si fisierele deschise sunt stocate in memoria RAM. Daca doresti sa folosesti computerul din nou, revenirea din Standby se face rapid si desktopul este restabilit exact asa cum l-ai lasat.

Modul Hibernate
Foloseste Hibernate pentru a economisi energia in situatiile in care esti plecat perioade mai lungi  de timp de langa laptop in timpul lucrului - computerul este oprit, dar inainte de aceasta, tot spatiul de lucru si fisierele deschise sunt salvate intr-o locatie speciala pe hard-disk. In momentul repornirii computerului, desktopul este restabilit exact asa cum l-ai lasat.

Pentru mai multe informatii legate de bateriile de laptop comercializate de Lithium, puteti vizualiza si articolul Intrebari frecvente din blog.

Ca un ajutor suplimentar fata de informatiile oferite de uneltele standard din sistemul de operare puteti descarca de aici programul BatteryCare, un software creat pentru a monitoriza functionarea si a optimiza folosirea bateriei laptopului tau. Acest program monitorizeaza ciclurile de descarcare si ajuta la cresterea autonomiei si a duratei de viata a bateriei.

Distribuie acest articol

Adauga un comentariu

 (cu http://)

Cos

Nu sunt produse

Total 0,00 lei

Preturile includ TVA

Finalizare comanda

LiveZilla Live Chat Software
Diagnoza si reconditionare baterii laptop

Pareri clienti ( 52 )

Cosmin
Buna ziua! Acum am verificat alimentatorul achiz ...

Remus Lungescu
Am gasit exact ce cautam, un adaptor pentru un mon ...

Raisa Maria
Ma bucur ca am accesat site-ul vostru, sunt foarte ...

Mirela Stoilescu
Buna ziua! Am facut comanda de un alimentator la d ...

Mara Ioana
Va multumesc pentru amabilitatea cu care m-ati tra ...