Tabel comparativ pentru bateriile secundare

Publicat: 24/12/2013 14:14
Categorii: Baterii Rss feed

Tabel comparativ pentru bateriile secundare

Bateriile reîncărcabile joacă un rol important în viaţa noastră şi multe sarcini zilnice ar fi de neimaginat fără posibilitatea de a reîncărca o baterie descărcată. Punctele de interes sunt energia specifică, durata de funcţionare în ani, caracteristicile sarcinii, siguranţa, preţul, autodescărcarea, aspectele legate de mediu, cerinţele de întreţinere şi salubrizarea.


Bateria cu acid de plumb - Unul dintre cele mai vechi sisteme de baterii reîncărcabile; este aspru, înţelegător dacă este abuzat şi economic ca preţ; are o energie specifică scăzută şi o durată de viaţă limitată. Bateriile cu acid de plumb sunt utilizate pentru scaune cu rotile, maşini de golf, transportoare de personal, iluminat de urgenţă şi surse de alimentare neîntrerupte (UPS).


Bateria cu nichel-cadmiu (NiCd) - Matură şi bine înţeleasă, este utilizată în cazurile în care durata de funcţionare mare, curentul de descărcare mare, temperaturile extreme şi preţul economic sunt importante. Din cauza problemelor legate de mediu, NiCd este înlocuit cu alte compoziţii chimice. Principalele aplicaţii sunt sculele electrice, staţiile de emisie-recepţie, aeronavele şi UPS-urile.


Bateria cu nichel-metal-hidrat (NiMH) - O alternativă practică la NiCd, are energie specifică mai mare, cu mai puţine metale toxice. Bateria NiMH este utilizată pentru instrumente medicale, maşini hibride şi aplicaţii industriale. Bateria NiMH este disponibilă în celule AA şi AAA, pentru uz de consum.


Bateria cu litiu-ion (Li-ion) - Cele mai promiţătoare sisteme de baterii, sunt utilizate pentru produsele de consum portabile, precum şi pentru grupurile motopropulsoare electrice ale vehiculelor; sunt mai scumpe decât sistemele pa bază de nichel şi acid de plumb şi au nevoie de circuit de protecţie pentru siguranţă.


Familia bateriilor litiu-ion este împărţită în trei tipuri de baterii majore, denumite astfel după oxizii catodului, care sunt cobaltul, manganul şi fosfatul. Caracteristicile acestor sisteme Li-ion sunt următoarele.


Bateria cu litiu-ion-cobalt sau litiu-cobalt (LiCoO2): Are energie specifică mare, cu capacităţi de încărcare moderate şi durată de funcţionare modestă. Aplicaţiile includ telefoane celulare, laptopuri, camere foto digitale şi produse de îmbrăcăminte.


Bateria cu litiu-ion-mangan sau litiu-mangan (LiMn2O4): Este capabilă de curenţi de încărcare şi descărcare mari, dar are energie specifică redusă şi durată de funcţionare modestă; este utilizată pentru scule electrice, instrumente medicale şi grupuri motopropulsoare electrice.


Bateria cu litiu-ion-fosfat sau litiu-fosfat (LiFePO4): Este similară cu litiu-mangan; tensiunea nominală este de 3,3 V/celulă; oferă durată de viaţă mare, are un record de siguranţă bun, dar prezintă autodescărcare mai mare decât alte sisteme Li-ion.


Există multe alte baterii bazate pe litiu-ion, dintre care unele sunt descrise suplimentar pe acest site web. De asemenea, lipseşte din listă populara baterie litiu-ion-polimer sau Li-polimer. Pe când sistemele Li-ion îşi primesc numele de la materialele unice ale catodului, bateria Li-polimer are o arhitectură distinctă. În listă nu este menţionată nici bateria litiu-metal reîncărcabilă. Această baterie necesită dezvoltare suplimentară pentru controlul creşterii dendritelor, care poate compromite siguranţa. Odată rezolvată această problemă, bateria Li-metal va deveni o alternativă cu energie specifică extraordinar de mare şi putere specifică bună.


Tabelul 1 compară caracteristicile a patru sisteme de baterii reîncărcabile utilizate de obicei, prezentând clasificările de performanţă medii din momentul publicării articolului. 

Tabelul 1: Caracteristicile celor mai utilizate baterii reîncărcabile


 

Cifrele se bazează pe clasificările medii ale bateriilor comerciale din momentul publicării articolului; bateriile experimentale cu clasificări peste medie sunt excluse.

1. Rezistenţa internă a unui pachet de baterii variază după clasificarea miliamperi-oră (mAh), cablaj şi numărul de celule. Circuitul de protecţie al bateriei litiu-ion adaugă circa 100 mW.

2. Pe baza dimensiunii celulei 18650. Dimensiunea şi designul celulei determină rezistenţa internă.

3. Ciclul de viaţă se bazează pe o baterie cu întreţinere regulată.

4. Ciclul de viaţă se bazează pe profunzimea descărcării (DoD). DoD superficială îmbunătăţeşte ciclul de viaţă.

5. Autodescărcarea este maximă imediată după încărcare. NiCd pierde 10% în primele 24 de ore, apoi scade cu 10% la fiecare 30 de zile. Temperatura înaltă creşte autodescărcarea.

6. Circuitele de protecţie interne consumă de obicei 3% din energia stocată pe lună.

7. Tensiunea standard este de 1,25 V; 1,2 V este mai utilizată.

8. Rezistenţa internă scăzută reduce căderea de tensiune sub sarcină şi bateria Li-ion este clasificată adesea cu mai mult de 3,6 V/celulă. Celulele marcate cu 3,7 V şi 3,8 V sunt complet compatibile cu cele de 3,6 V.

9. Capabilă de impulsuri de curent mari; are nevoie de timp pentru recuperare.

10. A nu se încărca regulat bateria Li-ion sub punctul de îngheţ. Consultaţi Încărcarea la temperaturi ridicate şi scăzute.

11. Întreţinerea poate consta în egalizarea sau creşterea la maxim a încărcării pentru prevenirea sulfatării.

12. Întrerupere sub 2,20 V sau peste 4,30 V pentru majoritatea bateriilor Li-ion; diferitele setări de tensiune se aplică pentru bateriile cu litiu-fier-fosfat.


*  Toate referinţele la preţurile în dolari sunt în USD, la momentul scrierii articolului.

Distribuie acest articol

Adauga un comentariu

 (cu http://)

Cos

Nu sunt produse

Total 0,00 lei

Preturile includ TVA

Finalizare comanda

LiveZilla Live Chat Software
Diagnoza si reconditionare baterii laptop

Pareri clienti ( 52 )

Cosmin
Buna ziua! Acum am verificat alimentatorul achiz ...

Remus Lungescu
Am gasit exact ce cautam, un adaptor pentru un mon ...

Raisa Maria
Ma bucur ca am accesat site-ul vostru, sunt foarte ...

Mirela Stoilescu
Buna ziua! Am facut comanda de un alimentator la d ...

Mara Ioana
Va multumesc pentru amabilitatea cu care m-ati tra ...