Diagnoza si reconditionare baterii laptop

Exemplu baterie laptopServiciul de diagnoza si reconditionare baterii laptop inseamna verificarea si daca e cazul inlocuirea celulelor uzate din bateria dvs. cu altele noi, pastrand celelalte componente ale bateriei. Daca nu doriti sa achizitionati o baterie noua compatibila, puteti cheltui mai putin apeland la acest serviciu. In acelasi timp puteti opta pt. celule de brand (Samsung, Sanyo, etc.) cu o capacitate mai mare si in acest fel sa obtineti o baterie cu o capacitate si cu o durata de viata mai mare decat ce ati avut dvs. original.

Pentru a intelege acest serviciu, in primul rand trebuie sa intram in cateva detalii tehnice vizavi de structura si modul de functionare al unei baterii de laptop.

Structura interna a unei baterii de laptop este foarte simpla, ea fiind compusa din carcasa (de plastic de cele mai multe ori), circuit de lucru si celule.

Interior baterie laptopCelule baterie laptop

Cele doua elemente ale carcasei bateriei sunt lipite, asa ca orice procedura de reconditionare a unei baterii presupune aplicarea unei forte si folosirea unui obiect ascutit pentru a desface bateria. Orice baterie desfacuta va avea urme vizibile a interventiei, lucru care nu ar trebui sa deranjeze foarte mult deoarece pe durata functionarii acesteia (in laptop) acest lucru nu este vizibil.

Partea inteligenta a unei baterii o reprezinta circuitul de control (sau controllerul bateriei). Acest circuit are mai multe functii si responsabilitati dupa cum urmeaza:
Protectie supraincalzire: un senzor termic semnalizeaza intreruperea incarcarii si/sau a folosirii bateriei daca temperatura acesteia creste prea mult.
Protectie supratensiune si scurt-circuit: similar unei sigurante clasice, daca curentul e prea mare intrerupe alimentarea cu energie a laptopului.
Protectie supradescarcare: anumite tipuri de baterii (Li-ion de exemplu) devin nefunctionale daca bateria se descarca sub un anumit nivel minim. Circuitul de control intrerupe folosirea bateriei sub  pragul minim.
Contor stare / tester baterie: in anumite baterii este incorporat si un circuit de verificare si control a bateriei prin intermediul unei bare cu leduri. Prin apasarea unui buton situat pe spatele bateriei se poate vizualiza atat nivelul de incarcare cat si sanatatea generala a bateriei.

Controllerul bateriei inregistreaza toate evenimentele importante din viata acesteia cum ar fi: data fabricatiei, numarul de cicluri de incarcare/descarcare si alte informatii tehnice.

Cea mai voluminoasa parte a unei baterii de laptop o reprezinta celulele acesteia care sunt de fapt baterii individuale, similare cu bateriile AA folosite in viata de zi cu zi (telecomenzi, lanterne, etc). interconectate in serie si in paralel, numarul si capacitatea acestora oferind de fapt caracteristicile tehnice functionale ale bateriei de laptop propriu-zise. Cele mai des intalnite baterii de laptop au 6 celule si capacitatea totala de 4400 mAh, dar exista baterii si cu 4, 8, 9 sau 12 celule.

Toate bateriile, inclusiv cele de laptop sunt caracterizate de doi parametri, voltajul si capacitatea. Voltajul reprezinta masura cu care energia este preluata din baterie si se masoara in volti, iar capacitatea reprezinta "rezervorul" de curent al bateriei si se masoara in mAh (miliAmperi/Ora).  Cu cat capacitatea este mai mare cu atat laptopul va fi alimentat de baterie o perioda mai indelungata. Daca capacitatea bateriei poate varia si este recomandat sa fie cat mai mare, voltajul este strict. In momentul achizitiei unei baterii trebuie sa fiti foarte atent sa aiba acelasi voltaj ca si bateria originala sau valoarea specificata in manual, altfel riscati sa va avariati laptop-ul. In functie de schema de conectare a celulelor in baterie, voltajul nominal al unei baterii Li-ion poate varia intre 7,2V si 14,8V. In mod normal voltajele pentru bateriile laptop-urilor mai populare pe piata romaneasca sunt dupa cum urmeaza: intre 11,1 si 14,8V pentru bateriile laptop-urilor Dell, intre 10,8 si 14,8V pentru bateriile laptop-urilor Toshiba, Apple, Gateway si IBM/Lenovo, intre 7,4 si 14,8V pentru bateriile laptop-urilor Sony, intre 7,2 si 14,8V pentru bateriile laptop-urilor HP/Compaq.

Tabel ajutator pentru determinarea numarului de celule al unei baterii de laptop:

VOLTAJ / CAPACITATE 2000 - 2900 mAh 4000 - 5800 mAh 6000 - 8700 mAh
  7.2 -   7.4 V 2 celule, 14-22Wh 4 celule, 28-43Wh 6 celule, 44-65
10.8 - 11.1 V 3 celule, 22-32Wh 6 celule, 43-64Wh 9 celule, 65-97Wh
14.4 - 14.8 V 4 celule, 29-43Wh 8 celule, 58-86Wh 12 celule, 87-128Wh

De multe ori o baterie poate fi reconditionata sau resuscitata cu ajutorul unui dispozitiv special prin intermediul unui procedeu de incarcari si descarcari repetate. Aceasta se aplica in general bateriilor care nu au fost folosite un timp mai indelungat (cateva luni de zile). Nu fac obiectul acestei proceduri bateriile folosite intensiv a caror viata a scazut prin consumarea ciclurilor repetate de incarcare/descarcare.

 

Daca doresti schimbarea celulelor din bateria laptop-ului tau cu altele noi si mai performante, daca doresti sa ai o baterie cu o capacitatate marita fata de bateria ta originala sau daca doresti doar sa cheltui mai putin decat achizitionand o baterie noua, te rugam sa ne contactezi la unul din nr. de telefon afisate, prin mail sau prin serviciul de chat online, unde unul din consultantii nostri iti va raspunde imediat si iti va oferi o solutie convenabila pentru tine.

Cos

Nu sunt produse

Total 0,00 lei

Preturile includ TVA

Finalizare comanda

LiveZilla Live Chat Software
Diagnoza si reconditionare baterii laptop

Pareri clienti ( 52 )

Cosmin
Buna ziua! Acum am verificat alimentatorul achiz ...

Remus Lungescu
Am gasit exact ce cautam, un adaptor pentru un mon ...

Raisa Maria
Ma bucur ca am accesat site-ul vostru, sunt foarte ...

Mirela Stoilescu
Buna ziua! Am facut comanda de un alimentator la d ...

Mara Ioana
Va multumesc pentru amabilitatea cu care m-ati tra ...